Zanimljivosti /

UVIJEK JE VRIJEME ZA KROMPIR

Kada govorimo o kvalitetnoj ishrani, često dolazimo u situaciju da slijedimo najrazličitije savjete tragajući za pravim izborom, ali rijetko obraćamo pažnju na one  vrijedne stvari sa kojima se svakodnevno srećemo,  i na čiju upotrebu smo navikli. Zato ćemo u ovom tekstu, govoriti o povrću u kome rado uživamo, ali mu rijetko pridajemo zasluženu pažnju. Naravno, u pitanju je krompir.

Još u dalekoj prošlosti, čovjek je uzgajao krompir, a na osnovu pojedinih izvora pretpostavlja se da su ovu praksu započeli poljoprivrednici u Andima, oko 200 godina prije nove ere. Tokom istorije, krompir je stigao i na druge kontinente, a njegov značaj prepoznale su mnoge kulture. Stari moreplovci nisu mogli da zamisle duga putovanja bez zaliha krompira, jer je bogat vitaminom C i preventivno djeluje na pojavu skorbuta. Ipak, pozitivno dejstvo na organizam nije bilo jedini razlog za njegovu popularnost. Čuvena Marija Antoaneta koristila je njegove cvjetove kao modni detalj, a njenim primjerom vodile su se i druge dobrostojeće dame.

Danas je dovoljno je samo pomenuti da krompir savršeno pristaje gotovo svakom jelu. Bez obzira da li preferirate pekarski krompir, pire krompir ili hrskavi pomfrit, sasvim je sigurno da bi bez njega mnoga jela djelovala nepotpunim. Međutim, ukoliko mislite da smo o njemu već sve rekli, podsjetićemo vas da je baš krompir prva biljka koju je čovjek uzgojio u svemiru.

Na svu sreću, nije potrebno da putujete toliko daleko da biste uživali u njemu. Najbolji krompir čeka vas na našem odjelu voća i povrća. Mi garantujemo za njegov kvalitet, a vama prepuštamo da ga pripremite baš onako kako najviše volite.