Vegetarijanski burgeri - Tropic

Recept /

Vegetarijanski burgeri

Priprema: 40 min

Složenost: srednje

Sastojci:

  • 300g Podravka crvenog graha
  • 100g Eurocompany 99 slanutka
  • 30g Hanne zobenih pahuljica
  • 100g Vegan biljnog cheddar sira
  • 6 komada Hamburger peciva
  • 1 supena kašika Biona & Beyond sjemenki susama
  • 6 komada Tana extra delikates krastavaca
  • 100g mix pakovane salate
  • 100g pakovanog sjeckanog luka
  • 1 svježa mrkva
  • 1 mala kašika Himalajske sitne soli
  • 1 mala kašika Aleva Kulinat ljute paprike
  • 1 mala kašika Podravka bibera u zrnu
  • 1 kafena kašika Podravka dijon senfa
  • 1 kafena kašika Thomy posne majoneze
  • Volim suncokretovo ulje
  • Laguna Teran crno vino
  • Laguna Malvazija bijelo vino

Priprema:

Prvo pripremamo smjesu za pljeskavice.

Skuhati slanutak i kada se ohladi ocijediti ostatak vode a slanutak izgnječiti u većoj posudi. Zatim dodati ocijeđen i izgnječen crveni grah, zobene pahuljice i susam. Sve dobro izmiješati da se sjedini i začiniti paprikom, biberom i posoliti.

Na zagrijanom ulju ispržiti sjeckani crveni luk i izrendanu mrkvu i dodati u smjesu za pljeskavice te još jednom dobro izmiješati.

Oblikovati pljeskavice i ostaviti ih 20 minuta u frižideru da se ohlade. Na dobro zagrijanom ulju pržiti sa obje strane.

Hamburger peciva prerezati na pola i po želji tostirati, zatim namazati posnom majonezom ili dijon senfom.

Kada je baza spremna slažemo burger. Pecivo, vegetarijanska pljeskavica, mix salate,  veganski cheddar sir, extra delikates krastavac izrezan na kolutove pa opet pecivo.

Uz burgere poslužiti crno ili bijelo vino, po želji.

Prijatno!