Zanimljivosti /

Vrijeme je za čaj!

Hladniji dani već uveliko su stigli, te je uvijek zgodno voditi računa o zdravlju i održavanju vlastitog imuniteta. Čajevi predstavljaju priordan izbor kome se rado okrećemo čak i kada nismo prehlađeni. To i ne treba da nas čudi, jer bogatstvo i različitost njihovih aroma i ukusa sasvim sigurno upotpunjuje trenutke druženja i opuštanja.

O čajevima se može reći mnogo toga, a mi vam u ovom tekstu donosimo neke od najzanimljivijih priča i činjenica koje ih prate.

Mjesto nastanka čaja je Kina, no to ste vjerovatno znali. A da li ste znali da drevna legenda kaže da je drugi kineski imperator Šen Nung otkrio čaj tako što mu je lišće sasvim slučajno palo u lonac sa ključalom vodom? Ne postoje precizni podaci o ukusu ovako dobijenog napitka, ali zato danas ne moramo da brinemo jer u svijetu postoji više od 1500 vrsta čaja. Treba li pomenuti da poslije vode, čaj spada u napitak koji se najviše pije u svijetu?

Britanci će vam, bez ikakve sumnje, potvrditi ovu činjenicu. Oni dnevno popiju preko 150 miliona šoljica čaja, što godišnje predstavlja cifru od koje bi se svakome zavrtjelo u glavi. Ipak, iako otkriće čaja dugujemo Kinezima, instant čaj koji danas najčešće koristimo nastao je u Americi tokom tridesetih godina prošlog vijeka. U ovom čaju, često su prisutne dodatne arome, a u pojedinim vrstama može se javiti i mlijeko u prahu.

I za kraj, znajte da će se ljekovita dejstva čajeva dodatno pojačati ukoliko ih zasladite medom, a isto važi i ukoliko u mlak čaj dodate malo limunovog soka. U svakom slučaju, koji god ukus da preferirate sasvim sigurno nećete pogriješiti ako se prepustite njegovoj zavodljivoj aromi.