Savjet /

Vrste paradajza

Botaničari ga ubrajaju u voće, a trgovci i kuhari u povrće, bilo kako bilo PARADAJZ je neizostavan dio svake prehrane i najpoznatiji predstavnik ljeta i rane jeseni. Potiče iz Južne Amerike okupane suncem pa i sam zahtijeva uzgoj u toplim uslovima.

Može se konzumirati svjež, kuhan ili prerađen, različitih je boja i veličina, a svaki od njih je posebnog okusa. U zavisnosti od načina primjene, na našem području su najpoznatije sljedeće vrste paradajza:

Jabučar

Oblik ovog paradajza podsjeća na jabuku, pa mu odatle i sam naziv. Najzastupljenija je vrsta na našem području, a zbog čvrste i mesnate strukture najpogodniji je za punjenje, kao dodatak satarašu ili svježoj salati.

Šljivar

Upravo se zbog ovalnog oblika najčešće se koristi za konzervisanje i pripremu pelata. Obzirom da je ovaj paradajz mesnat i bez puno sjemenki idealan je za sušenje ili spremanje krem supe od paradajza i kao dodatak čorbama.

Volovsko srce

Volovsko srce je sladak i veoma mesnat paradajz odličan za spremanje sos paradajza, kečapa i preliva za tjesteninu. Upravo je zbog mesnatog ploda idealan izbor ukoliko uz roštilj želite spremiti grilovani paradajz.

Cherry

Cherry paradajz ili mini-paradajz glavna je atrakcija na svakom tanjiru. Da li ga koristite samo kao dekoraciju ili od njega spremate salatu vaše jelo će dobiti sasvim drugu dimenziju. Ovi sitni i ukusni zalogajčići neizostavni su prilikom slaganja meze.

Zeleni paradajz

Ukoliko mislite da se zeleni paradajz ne može koristiti prije sazrijevanja, varate se. Upravo se zeleni plodovi paradajza koriste prilikom pripreme zimnice i baš tako spremljene pronaći ćete u turšiji, šarenoj salati ili samostalno spremljene.