Savjet /

Zašto kupovati organsko i šta to znači?

Svi smo kao djeca skidali naljepnice sa banana, egzotičnog voća  i ljepili ih svuda po kući. I danas kod nekih od nas, na bijelim bakinim pločicama, možemo pronaći te plavičaste vizuale na koje sada gledamo kao u male hramove, ali šta zapravo sve te oznake govore?

Ogranska hrana je postala veoma popularna, a fotografisanje zdravih obroka postao je svjetski popularan trend. Toliko često čujemo „bio proizvod“ i „organska hrana“ da je postalo zbunjujuće šta mi to kupujemo i šta zapravo sve te oznake znače?

Termin “organski” odnosi se na način poljoprivredne proizvodnje tokom uzgoja i obrade. Dok se propisi razlikuju od zemlje do zemlje, kod nas organski usjevi  moraju biti uzgojeni bez upotrebe sintetičkih pesticida, genetski modifikovanih gena i vještačkih đubriva. Tako uzgojena hrana prolazi kroz proces sertifikacije od ovlašćene kontrolne organizacije i proizvod stiče pravo nacionalnog znaka „organski proizvod“.

U zimskom periodu svjedoci  smo borbe mnogih roditelja sa oslabljenim imunitetom svoje djece koja prvenstveno nastaju uslijed neadekvatne ishrane. Cijedimo skove od limuna, toplim napitcma, kapamo propolis u med, kako bismo olakšali konzumaciju istog, ali sve te namirnice, nerijetko, završe na najmanje mogućim mjestima.

Potrebe za unosom hrane za vrijeme boravka na hladnom vremenu je povećano s toga je posebno važno obezbjediti dodatne vitamine i kalorije kako bi se organizam mogao uspješno boriti protiv virusnih i bakterijskih infekcija. Izbor organskih proizvoda u zimskom periodu je posebno važno za djecu, trudnice i dojilje, jer samo sa takvim namirnicama možemo biti u potpunosti sigurni da ćemo zadovoljiti sve nutritivne potrebe. Ovdje prvenstveno mislimo na vitamin A kojeg ima u žutom, ali i u zelenom lisnatom povrću. Takođe je neizostavam vitamin C koji štiti organizam od infekcija i izuzetno je jak prirodni antioksidans.

Domaći trgovački lanac Tropic, dugoročno je usmjeren prema kvalitetnim i sigurnim proizvodima,  u svojoj ponudi ima jedinstvenu  bio  ponudu citrusnog voća sa ECOCERT sertifikatom. Narandža, limun, klementina i crveni grejp, koje možete naći na policama Tropic Centra Banja Luka su izrazito bogate vitaminom C, kalijem, vlaknima, kalcijem i magnezijumom. Jedna naranča sadrži oko 60 mg kalcija i kao takva neizostavna je namjernica tokom trudnoće.

Svi znamo da, koliko god ishrana trudnica i djece mora biti raznovrsna, uslijed mučnina neke namirnice gotovo da je nemoguće unositi. Zato vam donosimo idealan recept  „superhrane“ za zimske dane.

Potrebno:

  • 2 narandže
  • 1 kruška
  • 1 banana
  • 1 kašika cimeta
  • 1 kašika kokosovog putera

Narandže oguliti, izrezati na četvrtine, dodati mrkvu, kolutiće banane. Sve kratko izblendati u glatku smjesu. Dodati kašičicu cimeta i kokosovog putera. Po potrebi dodati hladne vode.