Savjet /

Zavirite u svijet sira posebnog delikatesa

Druženje uz dobru trpezu ne bi bilo potpuno bez malo sira na tanjiru.  Često se kaže da se sir slaže uz baš svako jelo ili namirinicu.

Bilo da je meso, riba, voće i povrće ili orašati plodovi sir ide uz sve, samo je potrebno odabrati odgovarajuću vrstu sira i okus koji prija vašim čulima.

Bilo da ste vješti znalac ili tek početnik u isprobavanju sireva uživaćete u tom zabavnom ritualu slaganja sirne plate. 😊 Isprobavanje različitih vrsta sira uz čašu razgovora i vina pravi je užitak a da biste uspješno napravili svoju sirnu platu pomoći će vam nekoliko osnovnih savjeta.

  • Par ili nepar?

Kada je u pitanju slaganje sira neka ipak bude nepar. 😊 Poslužite neparan broj, najmanje tri vrste sira različite boje, teksture i tvrdoće. Ukoliko servirate sirnu platu kao predjelo, odaberite najviše pet vrsta.

  • Uvijek s mjerom

Ukoliko će sir biti dio vašeg posluženja za manje okupljanje i druženje osigurajte najviše pet vrsta sireva i oko 30g sira po osobi. Ukoliko je sirna plata jedno od posluženja koje će se naći na meniju, povećajte mjeru na oko 60g  sira po osobi i maksimalno devet vrsta. Kad je sirna plata u fokusu druženja i vašeg posluženja, onda planirajte 120 – 180g sira po osobi.

  • Tačno u pravo vrijeme

Tekstura, okusi i aroma sireva najbolje dolaze do izražaja na sobnoj temperaturi, zato ih izvadite iz frižidera najmanje pola sata prije posluživanja.

  • Hrskavi zalogaji su više nego poželjni

Neka ipak sir bude zvijezda plate, ali pridružite mu pratnju različitih vrsta peciva ili hljeba – svježeg ili tostiranog, narezanog na manje kockice i tanke šnite. Odličan izbor su hrskavi baget, ražev hljeb, ciabatta ili krekeri i grisini.

  • Kombinacije ukusa

Slatki i gorki džemovi sa komadićima voća (od višnje do smokve), masline, senf sa koprom, umak od jabuka ili meda, već smo rekli, uz sireve se sve slaže. 😊

Odaberite i neko svježe sezonsko voće, poput grožda ili smokvi i dodatno obogatite, orasima, bademima i drugim koštuničavim voćem. Ne samo da se ukusi slažu, već će i sama kombinacija boja u vašem tanjiru biti neodoljiva.

  • Ipak uvedite i malo reda 😊

Sireve na plati poredajte od najblažih prema najintenzivnijim, u smjeru kazaljke na satu. Sireve vrlo intenzivnih aroma možete odvojiti od ostalih i poslužiti posebno kako miris ne bi prešao i dominirao nad sirevima blažih aroma.

  • Pustite mašti na volju

Igrajte se sa bojama voća, povrća i začinskog bilja, ili čak posuđa u koje možete da servirate sir.  Dekorišite sto sa dodatnim detaljima koji će upotpuniti utisak poslužene hrane.

Da biste uživali u potpunom ukusu sireva i kombinacija, za početak birajte one vrste koje poznajete. Testirajte, kombinujte i uživajte u savršenim ukusima

Naša preporuka sira koji svakako trebate probati je Paladin Plavi sir s plemenitom plijesni

Zašto je poseban?

Zovu ga još i delikates za prave gurmane. Zbog intenzivnijeg okusa plavi sir kombinujte sa malo badema i nekoliko kriški voća i peciva i naravno čašom vina.

Plavi sir s plemenitom plijesni savršena je kombinacija uz vina kasnih berbi jer se slatkoća tih vina odlično kombinuje sa masnoćom i aromama ovih  sireva.