Savjet /

Zbog čega je važno pravilno organizovati frižider?

Zbog čega je važno pravilno organizovati frižider?

Nakon što ste obavili vašu sedmičnu ili mjesečnu kupovinu svježih namirnica – mesa, jaja, voća, povrća i ostalih potrepština, vrijeme je da raspakujete ceker i sve poslažete u frižider. Od vrata do ladica i polica, uz pravilno organizovanje, biće dovoljno mjesta za sve! Kako biste mogli duže da uživate u svježem okusu i mirisu hrane, donosimo vam nekoliko tajni skladištenja i jednostavnih i praktičnih savjeta o raspoređivanju.

Zbog čega je važno pravilno rasporediti namirnice? Jednostavno – zbog nivoa temperature po kojoj se   police, ladice i vrata veoma razlikuju. U nekim dijelovima ona će biti znatno niža nego u drugim.  Tako je prostor za odlaganje duž vrata najviše izložen spoljašnjem vazduhu te je tu toplije za razliku od dubljih i zaštićenijih polica i ladica gdje se postiže niža temperatura.

LADICE

Vlažnost u ladicama je drugačija od ostalih dijelova što pomaže očuvanju okusa i teksture svježih namirnica pa je preporuka da se u njima čuvaju svježe voće poput jagoda, grožđa, jabuka i citrusa i svježe povrće kao što je zelena salata, paprika, gljive, celer i svježe začinsko bilje. Kod novijih uređaja nivo vlažnosti ladica se može dodatno podešavati i prilagođavati – niža je poželjnija za voće a viša za povrće.

VRATA

Prostor na vratima obično je topliji od ostalih dijelova vašeg frižidera pa je najbolje da na njima odlažete svu neprobavljivu ili čvršću hranu sa dužim rokom trajanja poput začina, proizvoda u teglama, preliva za salate, flaširane vode i sokova.

POLICE

Smještene su u glavnom odjeljku vašeg frižidera i u okviru njih je temperatura najstabilnija. Iz tog razloga, najbolje ih je koristiti za namirnice koje ne trpe velike promjene iz toplog u hladno. Sirovo meso, mliječne proizvode, morske plodove, jaja i ostatke gotove hrane najbolje je da čuvate na najnižoj polici u  posudama sa poklopcem ili zaštićene u vrećicama na tanjiru. Ostatke već spremljenog jela odlažite u zatvorenoj ambalaži na srednjoj ili najvišoj polici i potrudite se da ih odvojite od sirovog mesa.

Uz pravilnu raspodjelu namirnica u frižideru, bitno je razmotriti i sljedećih nekoliko savjeta kako biste svom uređaju omogućili nesmetan rad, a hrani neophodnu temperaturu i svježinu.

Ne punite frižider potpuno –  ako ste otišli u nabavku i prepunili ga, spustite temperaturu na toplomjeru za barem jedan stepen. Kapljice kondenzacije biće indikator da je u unutrašnjosti pretoplo.

Ne ostavljajte vrata predugo otvorena, pogotovo kada su temperature vani visoke – ako pravite spisak za kupovinu, fotografišite unutrašnjost frižidera i na osnovu fotografije ćete imati uvid u sadržaj bez da dugo držite vrata otvorenim.

Ako vam je ostalo ostataka hrane u konzervi, prebacite ih u drugu posudu i zatvorite odgovarajućim poklopcem kako se ona ne bi pokvarila i gubila na kvalitetu.

Iako vam organizovanje i poštovanje pravilnog odlaganja može izgledati dosadno i ponekad zamorno, budite sigurni da time zapravo sebi olakšavate pripremu i konzumiranje namirnica. Brinući o svježini hrane koju jedemo ujedno brinemo o svom kao i o zdravlju nama najbližih.