Savjet /

ZIMNICA SLANA, BEZ MANA

Povrće je odavno iscvjetalo i sazrelo i plodovi su spremni za branje. Ako smo bili vrijedni da povrće posadimo i uberemo, ili kupimo, tako isto sada treba sačuvati svo povrće za zimu, u vidu slane zimnice. U nastavku pišemo o tome koje su vrste slane zimnice najpopularnije kod nas, pa vam možda upravo neki od njih daju ideju za ovogodišnju zimnicu.

AJVAR

zauzima posebno mjesto kada je zimnica u pitanju. Kombinacija pečene paprike roge i pečenog patlidžana prepoznatljiva je u mnogim krajevima. Svaki ima svoju verziju, ali nikada još nismo čuli da neka od njih nije dobra. Tehnika pripreme je pretežno ista, ali je vještina domaćice ono što ih razlikuje.

U zimskom periodu KISELO POVRĆE je upravo ono što će razvedriti svaku ostavu. Bilo da su u pitanju kisele paprike,  kupus, krastavci, šarena salata ili fina turšija, bogatstvo boja i okusa učiniće da trpeza bude bogata i vesela. Neke vrste povrća se prethodno peku, druge kuvaju, a najviše je onih koje se kisele svježe.

Ljetni specijalitet SATARAŠ ne mora nužno biti ljetni, jer postoji način da ga spremimo i za zimu. Na ovaj način se najpoznatiji ljetni ručak prenosi i na zimske dane i donosi svo bogatstvo okusa paprike, paradajza i patlidžana, kao da ste ih upravo ubrali iz bašte. I ovdje postoje različiti recepti, ali svi daju isti rezultat – savršen sataraš za zimu.

SOS PARADAJZ, još jedan od prepoznatljivih predstavnika zimnice, pronaći ćete u skoro svakoj ostavi. Najčešće se koristi kao baza ili dodatak različitim jelima i specijalitetima, pa je tako osnovni saastojak supe od paradajza ili preliva za tjesteninu a odličan je i kao osvježavajući napitak.

Da bi okus zimnice ostao trajan, važno je izabrati kvalitetno povrće koje nije oštećeno. U zimnicu se često dodaju konzervans, vinobran, sirće i esencija pa vodite računa da ne pretjerate sa ovim dodacima. Povrće sa kojim radite, kao i pribor za rad, potrebno je prethodno oprati i dobro očistiti.

Takođe, oprati i osušiti tegle, galone, flaše i burad u koja spremate zimnicu. Vodite računa o tome da i poklopci, pritiskivači, celofani i čepovi budu sterilni prilikom zatvaranja samog pakovanja. Dodatno savjetujemo da svaku teglicu označite nazivom i datumom pakovanja kako biste pratili rokove.

Prelistajte knjigu recepata, spremite povrće i galone i neka ovo bude godina za spremanje najbolje zimnice koju ćete rado podijeliti sa svojim najdražima.