Zanimljivosti /

Život u bojama vina

Nema sumnje da je dobro vino oduvijek bilo na cijeni. Još od antičkih vremena, ono je neizostavan dio proslava, svetkovina, ali i svakodnevnog života. Smatrano za piće bogova, napitak u kome se krije istina, vino je zasluženo postalo jedan od simbola po kome se raspoznaju oni koji znaju da uživaju u životu.

Sasvim očekivano, o vinu su kroz istoriju ispletene brojne legende. Jedna od najinteresantnijih jeste ona o persijskom kralju, koji je posmatrajući svoju vojsku kako vježba primjetio veliku pticu koja se borila za život jer joj se velika zmija bila omotala oko vrata. Kralj je imao dobro srce, te je naredio strelcima da ubiju zmiju, a ptica mu je u znak zahvalnosti poklonila nekoliko sjemenki koje je ovaj zasadio odmah po povratku na dvor. Uskoro, biljka je nikla i počela rađati ukusne grozdove koje su svi na dvoru sa uživanjem jeli. Persijska zemlja bješe plodna, a kraljev vinograd je rastao do te mjere da je na kraju izdata naredba da se višak grozdova odloži u veliku burad.

Pogađate li nastavak? Došlo je do vrijenja i nastanka prvog vina, ali naš kralj još uvijek nije bio svjestan pred kakvim se otkrićem nalazi! Opori ukus ga je u prvi mah prevario, te je greškom naredio da se sadržaj buradi proglasi otrovom. I ko zna koliko bi ova zabluda potrajala, da se jedna od najljepših dvorjanki nije odlučila otrovati zbog neuzvraćene ljubavi. Međutim, ona ne samo da je ozdravila i ponovo pronašla razlog za život, već se i proljepšala, a vino je od tog trenutka proglašeno kraljevskim napitkom.

Ova zanimljiva legenda, samo je jedna u nizu brojnih predanja, a na vama je da odlučite da li ćete u nju vjerovati. Ako ste od onih koji uživaju u pričama, posjetite našu vinoteku u kojoj vas očekuju vinski dragulji iz cijelog svijeta. Ko zna, u bogatom izboru možda otkrijete neku vrijednu tajnu koju ćete sa osmijehom prenijeti vama dragim osobama.