Antipasto plata je tradicionalno italijansko predjelo koje obično uključuje raznovrsne sastojke kao što su suhomesnati proizvodi, sirevi, masline, marinirano povrće, voće i različiti sosovi ili namazi. Kada planiraš večeru ili okupljanje s prijateljima, antipasto plata je savršen miks delikatesa u kojima je užitak garantovan.
Sirevi kao kraljevi pladnja
Svaka dobra antipasto plata počinje sa sirom! Sirevi različitih tekstura i intenziteta ukusa pružaju balans koji je ključan, zato kombinuj francuski mekani Camembert sir ili Brie s tvrdim sirevima kao što su Parmigiano, Grana Padano ili Pecorino Romano. Dodaj i intenzivnije note Plavog sira, koji donosi slani i umjereno orašast ukus na tvoju platu.
Sušeno meso – neizostavni dio predjela
Sušene mesne delicije, poput pršute, pančete ili salame, obogaćuju i čine antipasto platu raznovrsnijom. Kombinuj Serrano i Iberico pršut s nešto začinjenijom aromom Chorizo kobasice i kulena. Važno je isjeći tanke listiće koji će se lako upariti sa sirom i ostalim dodacima, ali neće preplaviti ukus cijele plate.
Masline i kiseli krastavci
Nijedna antipasto plata nije potpuna bez dodira svježine koji donose masline i kiseli krastavci. Bilo da uživaš u crnim, zelenim, punjenim ili mariniranim – sve vrste maslina unose dašak Mediterana. Pored njih, ukiseljeni krastavci dodaće note koje se odlično kombinuju s bogatim ukusima sira i mesa.
Voće za savršen balans
Grožđe, jabuke ili kruške slažu se sa sirevima kao šro su Brie i Plavi sir, jer balansiraju intenzivne ukuse i unose prirodnu slatkoću. Sušene smokve i brusnice takođe mogu biti odličan dodatak koji se slaže sa začinjenim mesnim delikatesima. Tu su i neizostavni orašasti plodovi poput badema, indijskog oraha, pistacija i lješnjaka koji će platu učiniti još zanimljivijom – pečeni bademi idealan su par sa sušenim mesom, dok će orasi upotpuniti note Plavog sira.
Hljeb za hrskavost ukusa
Tanko narezan baguette, hrskavi krekeri ili bruschetta donose osnovu koja povezuje sve ukuse. Jednostavan, blago tostirani hljeb biće savršena baza za delikatese, a možeš poslužiti i pečene kriške hljeba premazane maslinovim uljem i bijelim lukom. Jedno je sigurno – svaka kombinacija koju složiš na hljeb postaće pravo malo remek-djelo.
Med i voćni namazi za završni dodir
Da bi tvoja antipasto plata donijela najljepše kombinacije ukusa, dodaj med koji prati aromu Plavog sira, ali i blage namaze od crne ribizle, kajsije, malina ili jagoda koji stvaraju divnu harmoniju sa tvrdim Pecorino Romano i Grana Padano sirevima.