Zelene doline Holandije, donose jedan poseban gastronomski dragulj koji osvaja svojim izuzetnim ukusom i karakterističnim izgledom. Predstavljamo vam Maasdam, tradicionalni polutvrdi sir, omiljen i cijenjen širom svijeta.
Maasdam je nastao po uzoru na raskošne švicarske sireve poput Emmentala, a odlikuje se glatkom, zlatno-žutom polutvrdom korom ispod koje se krije rupičasta tekstura po kojoj je prepoznatljiv.
Maasdam sazrijeva najmanje četiri sedmice, što ga čini omiljenim izborom ljubitelja punijih ukusa. Jedinstvena aroma ovog sira, može se opisati kao orašasta sa blago slatkastim i slanim notama. Ovaj sir pruža neodoljivu kombinaciju mekoće i punoće. Odličan je za topljenje na sendvičima, pizzama ili kao dodatak jelima poput salata, omleta ili gljiva. Neki od popularnih recepata uključuju Maasdam makarone sa sirom, vafle, tost sa šunkom i neodoljive pečurke punjene vlašcem i Maasdamom.
Kako biste i sami otkrili čari ovog posebnog sira, za vas smo pripremili recept za Maasdam vafle u kojima možete uživati kad god to poželite jer se jednostavno i brzo pripremaju.
Maasdam vafle
Sastojci:
- 300 g Maasdam sira
- 500 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 šolja ulja
- 1 šolja mlijeka
- 3 jajeta
- so
Priprema:
Umutite jaja, zatim dodajte ulje i mleko. Lagano, uz stalno miješanje dodajte brašno i prašak za pecivo. Na kraju u smjesu dodajte rendani Maasdam sir. Pecite u aparatu za vafle dok ne dobiju zlatno-žutu boju. Poslužite uz kiselo mlijeko ili jogurt. Uživajte!