
Mekano meso patlidžana koje se lako priprema, obezbijedilo mu je brojne kulinarske uloge: od gurmanskih glavnih jela pa sve do ukusnih priloga. Ukoliko želite da vas ovaj ljubičasti ljepotan očara svojim jedinstvenim aromama, danas vas vodimo na jedno gastronomsko putovanje kroz njegove najljepše ukuse i varijacije u pripremi.
Zvijezda na tanjiru
Priprema plavog patlidžana može biti jednostavna i zabavna, iako na prvi pogled možda i ne izgleda tako. Sve počinje odabirom finih ljubičastih plodova. Ako planirate ostaviti koru, birajte mlade plodove, a ako je patlidžan malo stariji, možete ga oljuštiti prije pripreme.
Starije patlidžane često odlikuje malo gorča aroma, koju možete lako neutralisati. Za početak, isijecite patlidžan na tanke kolutove, a zatim ih blago posolite. Nakon toga ih ostavite da „odmore“ oko 30 do 40 minuta. Za kraj ih isperite pod mlazom vode, kako biste se oslobodili viška soli, a zatim ih nježno posušite kuhinjskim ubrusom.
Najlakši način pripreme patlidžana
Počećemo sa najjednostavnijom opcijom pripreme, a to je zasigurno grilovanje. Grilovani patlidžan nije samo odličan prilog mesu ili ribi, već je i veoma svestran za kreiranje predjela i zakuski bogatog ukusa. Uz kratko grilovanje, kriške patlidžana će se lako kombinovati sa rikotom ili krem sirom i nekim suhomesnatim delikatesima, i eto fantastičnih zalogaja.
Patlidžan iz rerne
Jedna od varijanti pripreme patlidžana podrazumijeva pečenje. Po želji, možete dodati tanke kriške paradajza, mrvicu sočne mozzarelle i listiće svježeg bosiljka. Izvanredna opcija su i garnirani patlidžani. Potrebno ih je isjeći po dužini, a zatim pažljivo izdubiti u oblik čamca, a potom njihovu površinu posuti mješavinom prezle, parmezana i začina. Dodajte mljeveno meso i ovako pripremljeni čamčići će nakon kratkog pečenja u rerni postati ukusan i raskošan prilog ili glavno jelo.
Prženi patlidžan kao prilog
Patlidžan i krompir je klasičan dvojac koji garantuje pravi gurmanski užitak. Kratko prokuvajte krompir prije nego što ga dodate u tavu zajedno sa patlidžanom i crvenom paprikom, a potom ih začinite i pecite sve dok ne poprime zlatnu boju. Ovaj klasični sicilijanski prilog priprema se sa lakoćom, a nagradiće vas odličnim ukusom.
Neodoljive kombinacije
Plavi patlidžan je ukusno povrće sam po sebi, ali se odlično slaže i sa mnogim drugim namirnicama. Najljepše kombinacije pravi sa maslinovim uljem, bijelim lukom i origanom koje unose pravi dašak Mediterana na trpezu. Možete ga upariti sa feta sirom i maslinama, a takođe se fantastično uklapa i sa paradajzom, paprikom i tikvicama za raznovrsne povrtne kombinacije. Ako ste ljubitelj morskih plodova možete ga poslužiti sa lignjama ili kozicama.