
Praznični dani su vrijeme kada dom odiše mirisima cimeta, karanfilića i tek pečenih kolača, a srce griju osmjesi najmilijih. Bez obzira da li uživaš u tihim večerima uz treperenje lampica ili pripremaš vesela okupljanja, pravi izbor pića učiniće svaki trenutak posebnim i zagrijaće prazničnu atmosferu.
Kuvano vino – klasičan izbor za hladnije dane
Ovaj klasičan napitak donosi miris narandže, cimeta i karanfilića, koji se savršeno uklapaju s aromatičnim crvenim vinom. Priprema ovog pića je ritual sam po sebi. Na laganoj vatri prokuvaj crveno vino, nekoliko kriški svježe narandže, štapić cimeta, par karanfilića i kašiku meda ili šećera po ukusu. Pusti da se sastojci polako zagrijavaju, zatim posluži u šoljama i uživaj u bogatim aromama, a šolju možeš ukrasiti štapićem cimeta ili kriškom narandže.
Glogg – praznični skandinavski specijalitet
Ako želiš osjetiti duh skandinavskih zimskih proslava, glogg je piće koje će te povesti na to putovanje. Ovaj tradicionalni napitak ima toplu i bogatu aromu zahvaljujući kombinaciji vina, začina i suvog voća, kojoj ćeš teško odoljeti. U crveno vino dodaj cimet, kardamom, karanfilić i koru narandže. Lagano zagrij i obogati napitak suvim grožđem i komadićima badema, koji će doprinijeti posebnoj teksturi i mirisu. Posluži u čašama sa dodatnim štapićem cimeta i upotpuni večeri ispunjene smijehom i pričama.
Rakija s toplom čokoladom – spoj tradicije i neodoljivog deserta
Rakija s toplom čokoladom donosi neočekivanu, ali neodoljivu kombinaciju i pravu zimsku poslasticu. Najprije pripremi bogatu toplu čokoladu od kakao praha, tamne čokolade, mlijeka i malo šećera. Kada čokolada postane gusta i svilenkasta, dodaj kašiku rakije – najbolje od šljive ili kruške, čiji će voćni tonovi lijepo upotpuniti čokoladnu aromu. Ovaj topli napitak najbolje je poslužiti u širokim šoljama, ukrašen šlagom i prstohvatom kakaoa na vrhu.
Vrući cider od jabuke – za uživanje u svakom gutljaju
Svestran i ukusan, cider od jabuke u toploj verziji donosi note voća i začina koje savršeno prate zimske praznike. Priprema je jednostavna, a efekat čaroban. Zagrij cijeđeni sok od jabuke, uz dodatak cimeta, karanfilića, nekoliko kriški narandže i malo meda. Pusti da polako krčka dok se arome ne sjedine, pa posluži s kriškom jabuke.
Uz omiljeno društvo, treperenje lampica i dobro raspoloženje, uživaj u savršeno balansiranim napicima koji mame osmijeh. Skuhaj svoju čaroliju i podijeli je s onima koje voliš!