Tropic

  • Naše lokacije
  • Akcije
  • Blog
  • Zaposlenje
  • Volim
  • Klub osmijeha
  • Tropic
    • Novosti
    • Kontakt
    • Poslovni prostori
    • Društvena odgovornost
    • Sponzorstva i donacije
  • Internet trgovina
Internet trgovina
  • Home
  • Savjeti
  • Zlatna pravila za savršenu pastu
28 September 2023

Zlatna pravila za savršenu pastu

Friday, 28 July 2023 / Published in Savjeti

Zlatna pravila za savršenu pastu

Italijanska kuhinja je svijetu podarila vrhunske specijalitete, te je često upoređuju sa umjetnošću. Tajna je u pažljivo odabranim sastojcima i tradicionalnim recepturama, koji se uz određena kulinarska pravila, pretvaraju u prava gastronomska remek-djela koja svi volimo. Među njima je i pasta, u kojoj su Italijani majstori bez premca. Njihova strast i posvećenost ovom neodoljivom jelu, doveli su do stvaranja nekoliko zlatnih pravila koja čine najukusniju tjesteninu. Zato ukoliko i vi želite da dovedete svoju pastu do savršenstva, nastavite sa čitanjem.

Tjestenina bez ulja

Prilikom kuvanja tjestenine, nikako ne treba dodavati ulje u vodu, jer će se ono samo odvojiti na površinu, tako da zamisao o sprječavanju lijepljenja tjestenine na ovaj način, nije primjenjiva u praksi. Ulje će takođe spriječiti tjesteninu da se lijepo sjedini sa sosom, što ustvari predstavlja osnovu dobre paste, zar ne?

Neka bude „al dente“

Znamo da „al dente“ označava savršeno kuvanu tjesteninu, ali ponekad vrijeme kuvanja tjestenine nije naznačeno na pakovanju. Postoji način da to jednostavno provjerite sami. U italijanskom jeziku imamo jedan izraz za kuvanje tjestenine, koji glasi “punto verde”, što znači “zelena tačka”. Ovaj izraz opisuje tanak bijeli trag ili tačkicu koju možete vidjeti kada prepolovite komad tjestenine. Taj trag je svjetliji od ostatka i označava da je tjestenina kuvana onoliko koliko treba, odnosno “al dente”. Ako preferirate ovaj način pripreme, takođe je važno da sačekate da voda proključa, pa tek onda ubacite tjesteninu. Ključala voda će preraditi skrob, čime će tjestenina biti lakša za varenje.

“Voda slana kao more”

Postoje dva pravila vezana za so i tjesteninu. Prvo, voda za pastu treba biti slana kao more, a drugo je da se so dodaje tek nakon što voda proključa. Dodavanjem soli u hladnu vodu produžava se vrijeme do njenog ključanja.

Ne lomite špagete

Špagete nisu tako dugačke bez razloga. Ova vrsta tjestenine napravljena je tako da se obmotava oko viljuške, a lomljenjem se samo narušava njihova namjena i sami užitak u jelu.

Ispiranje tjestenine nakon kuvanja

Ispiranje tjestenine vodom nakon kuvanja nije dobra ideja iako mnogi misle da ce se tako brže ohladiti. Na ovaj način uklanja se skrob sa površine koji joj pomaže da se sjedini sa sosom.

Sos treba da bude spreman prije tjestenine

Kada je tjestenina gotova, trebalo bi da se doda u već pripremljen sos. Zatim je potrebno nekoliko minuta miješati jelo kako bi se sjedinili. Ako primijetite da je sos previše gust, dodajte malo vode u kojoj se kuvala tjestenina. Obogatiće ukus sosa, dok mu istovremeno pomaže da se bolje sjedini sa tjesteninom.

Uživajte u putovanju kroz autentične ukuse italijanske kuhinje i neka vam ova pravila budu vodič ka još uspješnijim kulinarskim avanturama!


Pročitajte i ostale tekstove

  • Gdje se prave najbolji ćevapi?
    Gdje se prave najbolji ćevapi?
  • KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
    KESTREL: Upoznajte vrhunske škotske lagere!
  • Magični svijet azijske tjestenine
    Magični svijet azijske tjestenine
  • Krastavac- osvježavajući dodatak ljetne trpeze
    Krastavac- osvježavajući dodatak ljetne trpeze
  • Ljeto u čaši: Kokos mango panna cotta
    Ljeto u čaši: Kokos mango panna cotta

TROPIC
Pronađi inspiraciju
Odjeli
Akcije
Blog
Privatna robna marka Volim

O NAMA
Kontakt
Poslovni prostori
Društvena odgovornost
Sponzorstva i donacije

KARIJERA
Otvorene pozicije
KLUB OSMIJEHA
BESPLATNA INFO LINIJA
0800 50 243
Politika privatnosti

Prijavite se na newsletter:
  • GET SOCIAL

© 2023. Tropic.

TOP

Tropic.ba koristi "kolačiće" da bismo vam pružili najbolje iskustvo prilikom korišćenja našeg web sajta.

O tome koje kolačiće koristimo i kako da ih isključite možete saznati više u .

Tropic
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće kako bismo vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Informacije o kolačićima se čuvaju u vašem pretraživaču i obavljaju funkcije kao što su prepoznavanje kada se vratite na našu web stranicu. Na ovaj način pomažete našem timu da razumije koji su dijelovi sajta najinteresantniji i najkorisniji.

Samostalno možete prilagoditi sve postavke kolačića ili ih sve omogućiti odjednom.

Osnovna podešavanja

Da bi sačuvali vaša podešavanja o tome koje kolačiće želite da koristite sa ovog sajta, neophodno je da ova opcija uvek bude uključena.

Ako onemogućite ovaj kolačić, nećemo moći da sačuvamo vaše želje. To znači da ćete svaki put kada posjetite ovu web stranicu morati ponovo omogućiti ili onemogućiti kolačiće.

Google Analitika

Ovaj sajt koristi Google analytics servis za prikupljanje anonimnih informacija, kao što su broj posjetilaca na stranici i najpopularnije stranice.

Korišćenje ovog kolačića nam pomaže da poboljšamo naš sajt.

Molimo uključite "Strictly Necessary Cookies" kako bi mogli sačuvati vaša podešavanja!

Politika privatnosti

Više o našoj politici privatnosti možete saznati na stranici Politika Privatnosti