Zrno kafe – baš po vašem ukusu

Kada se uzme u obzir činjenica da je kafa, odmah poslije vode i čaja, najrasprostranjeniji napitak u svijetu, ne treba da čudi to da je njeno ispijanje postalo sinonim, kako za druženje i priču, tako i za odmor i opuštanje.  Kako bi uživanje bilo potpuno, potrebno je da nađemo vrstu kafe koja najbolje odgovara našem ukusu. Zato vam danas predstavljamo neke od najzastupljenijih vrsta kafe, kao i sve specifičnosti određenih sorti.

Arabika

Najzastupljenija je vrsta na trenutnom tržištu kafe. Zemlja porijekla joj je Etiopija, a uspijeva u blagim klimama i na većim nadmorskim visinama. Zrno je ravno i izduženo i sadrži dosta manje kofeina od ostalih vrsta. Karakteriše je blag i slatkast ukus sa primjesama citrusa, cvjetnih i čokoladnih nota. Dominira u mješavinama crne i filter kafe.

Najpoznatije sorte imena najčešće dobijaju po teritoriji na kojoj se uzgajaju pa ćemo tako najčešće sresti kafe kao što su: Kolumbija, Etiopija, Sumatra, Geša i druge.

Robusta

U odnosu na arabiku, robusta pokriva manje od polovine ukupne proizvodnje kafe u svijetu. Zemlja porijekla joj je Kongo, a drvo uspijeva u nižim regijama sa većim temperaturama tokom godine. Zrno je okruglo i malo i sadrži gotovo duplo više kofeina od arabike. Izuzetno je jakog i gorkog ukusa pa se najčešće miješa sa arabikom prije konzumacije, gdje je procenat arabike znatno veći što svakako opravdava njenu veću zastupljenost na tržištu.

Bengalska, kongoanska i liberijska kafa

Iako kafa kao zimzelena žbunasta biljka postoji u više desetina varijacija u prirodi, za pečenje i mljevenje koriste se dvije najpoznatije vrste – arabika i robusta dok se bengalska, kongoanska i liberijska kafa uzgajaju u daleko manjem opsegu. Ove vrste kafe pronalaze svoje mjesto na tržištu mahom kao dio mješavina kojima je osnova najčešće arabika. Kao i ostale vrste, i one uspijevaju u ekvatorijalnom pojasu i nakon berbe podliježu procesima sušenja, prženja, hlađenja i mljevenja. Sadržaj kofeina nije visok kao kod robuste, a dijapazon ukusa varira od gorkog do slatkastog i citrusnog.

Kafe bez kofeina

U proteklih nekoliko decenija sve veću popularnost stiču zrna kafe u kojima nema kofeina kao što su  – bonieri i mogeneti koje se pretežno uzgajaju na ostrvu Madagaskar. Iako vam šoljica bezkofeinske kafe možda neće obezbijediti razbuđivanje, sigurno je da ćete moći da se prepustite uživanju u dobro poznatom ukusu koji, uprkos nedostatku kofeina, mahom ostaje neizmijenjen.